Osobitný vyslanec pápeža Františka príde na Slovensko 3. júla

01.07.2013 Bratislava

Bratislava 1. júla (TASR) - Osobitný vyslanec Svätého otca Františka kardinál Franc Rodé navštívi Slovensko v dňoch 3. - 7. júla 2013. Slovinský kardinál, emeritný prefekt Kongregácie pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života, sa zúčastní na cyrilometodských oslavách na Slovensku, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.

Kardinál Rodé pricestuje na Slovensko v stredu 3. júla. Na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave ho privíta predseda KBS, bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský a apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Mario Giordana.

Prvý oficiálny program čaká vzácneho hosťa vo štvrtok 4. júla. V Kňazskom seminári sv. Gorazda v Nitre sa o 12.00 h stretne s členmi Konferencie biskupov Slovenska, ktorí sa tam zídu na svojom plenárnom zasadnutí.

Vo štvrtok o 17.00 h slovinského kardinála, osobitného vyslanca pápeža Františka prijme v Prezidentskom paláci v Bratislave prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.

V piatok 5. júla kardinál Rodé zavíta do Nitry, kde bude v rámci cyrilometodskej národnej púte hlavným celebrantom a kazateľom na slávnostnej sv. omši so začiatkom o 10.00 h na Svätoplukovom námestí. Ešte pred slávnosťou sa stretne s nitrianskym biskupom Mons. Viliamom Judákom na Nitrianskom hrade. Popoludní o 16.00 h sa hosť stretne so zahraničnými cirkevnými hodnostármi v Kňazskom seminári sv. Gorazda. Večer o 19.00 h sa kardinál Rodé zúčastní v Katedrále sv. Martina v Bratislave na svetovej premiére oratória majstra Pavla Kršku s názvom Cyril a Metod.

V sobotu 6. júla predpoludním bude vzácny hosť opäť v Nitre, kde navštívi kardinála Jána Chryzostoma Korca, Diecézne múzeum a Katedrálu sv. Emeráma v Nitre. Po obede s biskupom Judákom navštívi lazaristov a sestry vincentky, s ktorými sa pomodlí aj vešpery, kardinál Rodé je totiž lazaristom.

Osobitný vyslanec pápeža Františka navštívi v nedeľu 7. júla aj Levoču, kde bude slávnostným celebrantom a kazateľom na najväčšej púti katolíckych veriacich na Slovensku - na Mariánskej hore. Program ukončí účasťou na večernej slávnostnej ceremónii na Devíne.

Kardinál Rodé prichádza na Slovensko po druhý raz, prvýkrát bol v SR v októbri 2006, keď sa ako vtedajší prefekt Kongregácie pre inštitúty zasväteného života zúčastnil na celoslovenskom stretnutí rehoľníkov.

Členmi pápežskej delegácie budú aj ďalší dvaja cirkevní predstavitelia. Sú nimi dvaja slovenskí kňazi - rektor Pápežského kolégia sv. Cyrila a Metoda v Ríme Mons. Vladimír Stahovec a duchovný správca Slovenskej katolíckej misie v Ríme Martin Kramara, uviedla TK KBS.
 

Vyberte región